içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

GAYRİMENKUL ALIM SATIM ARACILIK HİZMETLERİ

 

14 Ekim 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘’Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’’ gayrimenkul sektörüne bir düzen getirilmesi açısından büyük bir adım olmuştur. Yönetmeliğin çıkması sektör için ne kadar önemliyse uygulamaya konması çok daha önemlidir. 

Gayrimenkul sektöründe tüm meslektaşların gayrimenkul alım satımlarında belediyeler, vergi daireleri, tapu ve kadastro müdürlükleri ile ilişki içerisinde oldukları bilinmektedir. Gayrimenkul sahipleri ve alıcılar sürekli gayrimenkul alım satımı yapmadıkları için işlem aşamalarını bilmemektedirler. Emlak sektöründe iştigal edenler, zaman kaybı olmadan işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedirler. Fakat bahsi geçen kurumlardaki işlemlere aracılık hizmetlerinde idarelerce sıklıkla vekâletname istenerek işlemler yaptırılmayıp engellenmektedir. Aslında işlemlere aracılık düşünüldüğünde taraflara ve görevlilere yardımcı olunarak zaman kaybı önlenip yığılmaların da önüne geçilmektedir. Hâlbuki 14 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 13. maddesinde alım satım ve kiralama işlemlerinde satış ve kiralama yetkisi alınan gayrimenkuller için emlak ofisleri bahsi geçen kurumlarda belge ve bilgi temini konusunda belirtilen hizmetleri yerine getirebilmesi gerekirken yönetmelik maddesi uygulanmamaktadır. 12 Kasım 2021 tarihinde Ticaret İl Müdürlüğü’ne yapmış olduğum müracaatta 13. maddenin uygulamaya konup kapsamından yararlanılması için bahsi geçen idarelere bilgi verilmesi hususunu içeren dilekçemde belirtmiştim. 

Ticaret İl Müdürlüğünün dilekçeme cevap yazısında: 

 

Söz konusu başvurunuz, konusunun Bakanlığımız görev ve yetki alanında olması nedeniyle İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Bakanlığımızın ilgi (b)’de kayıtlı cevabı yazılarında ise, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 13. maddesinin birinci fıkrası gereği, yetkilendirme sözleşmesinde açıkça belirtilmesi ve yetkilendirme sözleşmesine konu taşınmazla ilgili olması koşuluyla, tapu ve kadastro müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, yetkili idareler ve diğer kurumlardaki işlemlere aracılık etmek ve bu kurumlardan bilgi ve belge temin etmek taşınmaz ticaretiyle iştigal edenlerin verebileceği hizmetler arasında yer aldığı belirtilmiştir. 

Bu kapsamda, yetki belgesine sahip işletmelerin bu sözleşmeye konu taşınmazla ilgili bilgi ve belge taleplerinin yetkili idare ve tapu müdürlüklerince karşılanması, işlemlerin problem yaşanmadan gerçekleştirilmesinin sağlanması konusunda ilgili birimlerin uyarılması amacıyla Bakanlığımız İç Ticaret Genel Müdürlüğü Tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bilgilendirilmiştir. 

 

Cevap yazısından da anlaşılacağı üzere, 13. maddenin uygulanması konusu ile yetkili idarelere bildirilmiştir. Yani Taşınmaz ticareti yetki belgesi olup müşterisinden satış ve kiralama yetki sözleşmesini alan emlak ofisleri, ilgili idarelerden belge ve bilgi temin etme işlemlerini problemsiz olarak yapacaklardır. 

 

Bu yazı 896 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum