içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

SORUMLU EMLAK DANIŞMANI MYK 5 BELGESİ

MYK 5 kısaca ulusal mesleki yeterlilik belgesidir. Bu ulusal yeterliliğin amacı Emlak Danışmanlığı mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi, çalışmalarda kalitenin artırılması, danışmanların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri artırılması, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasını sağlamaktır. 

Emlak danışmanlığı yapılabilmesi için en az 100 saatlik emlak danışmanlığı kurs belgesi ve emlak danışmanlığı seviye 4 veya seviye 5 mesleki yeterlilik belgelerinden birini almış olmaları şartı aranmaktadır. Seviye 4 belgesine sahip kişiler bir emlak ofisinde sadece emlak danışmanlığı yapabilmektedir. Seviye 5 ise hem emlak danışmanlığı yapıp hem de tecrübe şartını yerine getirdiği takdirde kendi emlak ofisini açabilmektedir. 

Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının düzenlediği sınavlara katılarak başarılı olmaları gerekmektedir. Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu 5 yıllık geçerlilik süresinin uzatılması için belge sahibinin geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az 2 yıl veya son 6 ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren resmi kayıtları bildirmesi gerekmektedir. 

Mesleki yeterlilik belgelerinin alınması kişiyi emlak danışmanlığı yapması için yasal yapmamaktadır. Sadece danışmanlık yapabilmesi için gerekli şartlardan birini yerine getirmiş olmaktadır. Yasal olarak çalışabilmesi için emlak satış pazarlama iş kolunda sigortalı çalışması veya yetkili bir emlak ofisine bağlı sözleşmeli işletme olarak vergi levhası çıkartarak ilgili alanda Ticaret Bakanlığının Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden kayıt olması gerekmektedir. Bu kayıt işlemini yerine getirdikten sonra yasal yetkili emlak danışmanı olarak çalışabilmektedir. 

Sosyal medya Emlak Danışmanı ilan tanıtımlarında ‘’Lisanslı Gayrimenkul Danışmanı’’ olarak tanımlar görmekteyiz. Bu lisansın geçerliliği bahsettiğimiz yasal kayıtlar yapıldıktan sonra geçerli olmaktadır. Eğer kişinin TTBS üzerinden kaydı yoksa belgenin, lisansın bir geçerliliği yoktur. Buna örnek verecek olursak; Otomobil bayisinden aldığınız bir otomobilin faturasını aldıktan sonra emniyet trafik biriminde kayıt yaptırıp plaka alıyorsunuz. Yasal olarak bu otomobilinizle trafiğe çıkabiliyorsunuz. Bu MYK5 belgesini de otomobil olarak düşünebilirsiniz. TTBS üzerinden kayıt yapmadığınız sürece plakasız trafikte dolaşıyorsunuz demektir. Denetimlerde cezai yaptırımlara maruz kalmamak için yasal prosedürleri uygulamanız yararınıza olacaktır. 

 

 

 

 

Bu yazı 1232 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum