içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİ

Bilindiği üzere 05 Haziran.2018 de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, 14 Ekim 2020 tarihinde de bazı değişiklik yapılan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre Emlak Ofislerine Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alma zorunluluğu getirilmişti. Yönetmelikle yetki belgesi almak da bazı kural ve şartlara bağlanmış oldu. Bu şartları sağlayan ve yerine getiren birçok emlak ofisi yetki belgelerini aldılar. 

Yönetmeliğin ilk çıkış tarihinden itibaren beş yıl, düzenlenmesinin üzerinden iki buçuk yıl geçmesine rağmen maalesef halen yetki belgesini almamış emlak ofisleri mevcuttur. Yönetmeliğin çıkış amacı gayrimenkul sektörüne bir disiplin ve düzen getirip tüketicinin eğitimli, işi bilen yetkili kişilerden hizmet almasını sağlayıp tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmektir. Aynı zamanda sektörü kayıt altına alıp denetlenmesini de sağlamaktır. Yönetmeliğin ilk çıktığı tarihten önce emlak işini yapanlara şartsız yetki belgeleri almaları için son tanınan süre 31 Temmuz 2021 tarihinde son bulduğundan artık yeni emlak ofisi açıp yetki belgesi alabilmek için yönetmelikteki şartları yerine getirilmesi zorunlu olmuştur. Bunlar yönetmeliğin 6. Maddesinde belirtmiştir. Bu şartlardan en zorlayıcı olanı tecrübe şartını yerine getirilmesidir.  Bu şartı yerine getirmek için son beş yıl içerisinde taşınmaz ticareti yetki belgesi olan bir emlak ofisinde sigortalı emlak danışmanlığı veya sözleşmeli işletme olarak Ticaret İl Müdürlüğüne bildirilerek yetki belgeli, üniversite mezunları için altı ay, orta öğretim mezunları için ise bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler kendi emlak ofislerini açabilmeleri için belgeleri Ticaret Bakanlığının Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) https://ttbs.gtb.gov.tr/  internet sitesi üzerinden sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Emlak ofisi açılabilmesi için sisteme yüklenmesi gereken bu belgeler; 

 

  1. Vergi Levhası. (Vergi kaydında iştigal konusunun Taşınmaz Ticaretinin olması.) 

  1. Sicil Tasdiknamesi (Esnaf ve sanatkârlar odasına sicil kaydının olması.) 

  1. Emlakçılar odası veya Ticaret ve Sanayi Odası Faaliyet belgesi 

  1. Öğrenim Diploması 

  1. Tecrübe şartını yerine getirdiğini gösteren yetki belgesi 

  1. Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik (MYK 5) belgesi 

  1. En az 100 Saatlik emlak danışmanı kurs belgesi.  

Bu belgelerini temin edip şartları karşılayan kişilerin sisteme yükledikleri belgeler Ticaret İl Müdürlüğü tarafından incelenerek taşınmaz ticareti yetki belgesi verilmektedir. 

Son zamanlarda yapılan emlak ofislerinin denetimlerinde birçok emlak ofisine cezalar yazılmıştır. Denetimler halen de devam etmektedir. Hem tüketicilerin hem de emlak ofislerinin mağduriyet yaşamalarının önüne geçilebilmesi, tüketici ve emlak ofislerinin hukuki zeminde hak kayıplarının önlenmesi için biran önce yetki belgelerinin alınarak kurallı, disiplinli ve etik çalışılması herkesin faydasına olacaktır. 

Bu yazı 1066 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum