içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE KONUT SATIŞINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Ülkemizde taşınmaz mal edinilmesi 22/12/1934 tarihli, 2644 sayılı Tapu Kanunu ile düzenlenerek yasal güvence altına alınmıştır. Bu kanunun 35. maddesinde 18 Mayıs 2012 tarih, 28296 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6302 sayılı kanun ile önemli değişiklikler yapılarak belirlenen yabancı ülke vatandaşlarının bazı koşullar çerçevesinde ülkemizden taşınmaz mal edinmeleri kolaylaştırılmıştır.

Ayrıca Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi başkanlığının 21.01.2022 tarihinde yeni yayınladığı genelge ile yabancıya gayrimenkul satışlarında satış bedeli karşılığı kadar dövizin bankalara satışı yapılarak bankadan yabancı uyruklu alıcı adına düzenlenmiş, açıklama kısmında ‘’Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin 13 maddesi kapsamında gerçekleştirilmiştir” ibaresi yazılı ‘’döviz alım belgesi’’ istenmektedir. Bu genelge 24.01.2022 tarihinde uygulamaya konulmuştur. 
Bu kanunlar ve genelgeler kapsamında şartları uygun olan yabancı ülke vatandaşları, ülkemizden konut sahibi olmak istediklerinde, istenen bazı belgeler ve uygulanan bazı işlemler vardır. 
Bu belgeler;
Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınacak raiş bedeli.
SPK lisanslı ekspertizin düzenlemiş olduğu ekspertiz raporu. 
Noter onaylı pasaport tercümesi.
Yabancılar için vergi kimlik numarası. 
Yabancı kişinin kullandığı ülkemize ait cep telefon numarası
Yabancı uyruklu alıcının bir adet vesikalık resmi.
Yabancı kimlik bilgileri beyan formu.
Alıcı Türkçe bilmiyorsa yeminli tercümanın ‘’Yeminli Tercümanlık Belgesi’’
Bankadan alınacak ‘Döviz Alım Belgesi’ (Döviz büroları belgesi kabul edilmiyor) 
İşlem aşamaları;
Tapu sahibinin https://webtapu.tkgm.gov.tr/ internet sitesi üzerinden satışı yapılacak gayrimenkul için ekspertiz talebinde bulunacaktır. Oluşturulan talebin tahakkuk numarası ile ekpertiz şirketinin banka üzerinden ücret ödemesi yapılacaktır.
Alıcının pasaportu yeminli tercüme bürosu tarafından çevirisi yaptırılıp notere onaylatılacaktır.
https://ivd.gib.gov.tr/ İnternet vergi dairesinden ‘’Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası’’ alınacaktır. (Ülkemize ait cep telefonu numarası yazmanız gerekiyor)
Yabancı kimlik bilgileri beyan formu doldurulup resim yapıştırıldıktan sonra önünde ve arkasında imzalanması gereken yerler imzalanacaktır. 
Gayrimenkulün ekspertiz raporunun hazır olması durumunda rapor sistem üzerinde gözükecektir. Tapu sahibi webtapu üzerinden satış talebi başlatarak istenen gerekli bilgiler girilecektir. Satış talebinin başlatılmasından sonra tapu dairesine gidilerek hazırlamış olduğunuz istenen belgeler teslim edilecektir. 
Tapu dairesi kişinin uygunluk durumunu kontrol edecektir. Şartları uyan yabancı uyruklu alıcının 99 ile başlayan T.C. kimlik numarası yoksa, Tapu dairesi Göç idaresinden online sistem üzerinden isteyecektir. Göç idaresi sistem üzerinden iş yoğunluğuna göre 1 ile 20 gün arasında T.C. kimlik numarasını vermektedir. Yabancı kimlik numarası alındıktan sonra randevu mesajı gelecektir. Randevu saatinde alıcı, satıcı ve yeminli tercümanla tapu devri sağlanacaktır.
Alım satım işlemlerinizin mağduriyet oluşmadan sağlıklı bir şekil de yürütülebilmesi için profesyonel çalışan emlak ofislerinden destek almanız yararınıza olacaktır.

Bu yazı 708 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum